DUO SYSTEM

DUO SYSTEM

Variëteiten met het “DUO System®” zijn variëteiten die van nature bestand zijn tegen Focus Plus (Cycloxydim) en maken dus het gebruik van een doeltreffende grasherbicide mogelijk.

 

Onze DUO-rassen:

AJAXX en GEOXX

 

DOELTREFFENDE EN INNOVERENDE ONKRUIDBESTRIJDING IN MAÏS

Met het DUO-systeem heeft RAGT een duidelijke stap gezet in de toekomst van de klassieke maïsveredeling. Het DUO-systeem is in Europa de combinatie tussen de toepassing van resistente rassen en het gewasbeschermingsmiddel Focus Plus. De maïsrassen die door RAGT met het DUO-systeem voorzien zijn, bieden de agrariër een uniek landbouwkundig voordeel door hun resistentie tegen de werkzamestof Cycloxydim, die zorgt voor een eenvoudige en zeer efficiënte bestrijding van grassen na opkomst.

Steeds vaker treden op akkers toenemende problemen op bij de bestrijding van grassen. Door het gebruik van machines op meerdere bedrijven, de bewerking van grotere oppervlakten en in het algemeen de veranderde teeltomstandigheden hebben grassen, in het bijzonder de gierstgrassen, zich sterk uitgebreid. Dit geldt niet alleen voor hanenpoot, maar ook voor vingergras en naaldaar. Ook Johnsongras, handjesgras of Bermudagras en kweek vormen steeds grotere problemen als onkruid.

Het systemische grasherbicide Focus Plus, met de werkzame stof Cycloxydim is sinds december 2001 beschikbaar voor de behandeling in tweezaadlobbige teelten en is ook toeglaten in Cycloxydim-resistente gewassen, de zogenaamde DUO-maïsrassen.

Belangrijk om te weten is dat het bij de Cycloxydim-resistentie gaat om een toevallig ondekte eigenschap, die in een enkele maïsplant spontaan opgetreden is. Deze eigenschap is door RAGT met de klassieke veredelingsmethoden in nieuwe maïsrassen ingekruist. Omdat deze resistentiegenen recessief overerfd worden, moeten beide ouderlijnen met het resistentiegen uitgerust worden. Het bijzonder tijdrovende en langdurige kweekwerk bij RAGT wordt beloond door de stabiele en veilige resistentie in de DUO-maïsrassen.

Voordelen van het DUO-systeem voor de agrariër:

  • Zekerheid in de na-opkomst door het flexibele behandelstip, omdat deze niet afhankelijk is van het ontwikkelingsstadium van het gewas
  • Correctiemogelijkheid van grasonkruiden na opkomst
  • Door de Cycloxydim-resistentie kan het volledige potentieel van een ras benut worden
  • Zekerheid tegen alle belangrijke onkruidgrassen, granen en alle gierstgrassen

DUO-rassen kunnen zonder enige beperking door elke agrariër geteeld worden. RAGT bracht met LEXXOR in 2000, het eerste in Europa toegelaten Focus Plus-resistente maïsras op de markt. Door consistent kweekwerk is het RAGT als eerste kweker gelukt om een compleet kweekprogramma uit te rusten met deze resistentie, wat resulteerde in hoogwaardige rassen voor België en Luxemburg.