FORTIFY PHOSPHORUS
10/2018

FORTIFY PHOSPHORUS

FORTIFY PHOSPHORUS is een hoogwaardige zaadcoating met de hoofdelementen fosfaat, kalium, magnesium en het sporenelement zink

RAGT zet met het innovatieve, overkoepelende merk FORTIFY in op alternatieven voor gangbare zaadbehandelingen. Onder de naam FORTIFY worden de biostimulanten en meststoffen samengevat. Deze nieuwe middelen kunnen de maïs positief beïnvloeden en versterken tijdens de kieming en de jeugdgroei.

In minder optimale omstandigheden, zoals in een koud voorjaar, kan mineralisatie van nutriënten worden vertraagd of verminderd, vooral op zware bodems. De gevolgen voor maïs zijn meestal een beperkte wortelgroei en verminderde opname van voedingsstoffen, wat resulteert in een vertraagde jeugdgroei. Om dit tegen te gaan is rijenbemesting met fosfaat en stikstof belangrijk, waardoor stabiele en hoge opbrengsten bereikt kunnen worden, ook onder suboptimale omstandigheden. Maar in zeer ongunstige weersomstandigheden is het mogelijk dat de negatieve effecten op het gewas zelfs niet door rijenbemesting worden gecompenseerd.

FORTIFY PHOSPHORUS is een hoogwaardige zaadcoating met de hoofdelementen fosfaat, kalium, magnesium en het sporenelement zink. Deze wordt als buitenste laag op de korrel aangebracht en hierdoor is het zaad compleet omhult. De voedingsstoffen zijn direct en in directe nabijheid beschikbaar voor de kiemplant en zorgen zo voor optimale startomstandigheden, zelfs al in de vroege kiemfase. De fosfaatdosering op het zaad is onder de derogatienorm, dus toepasbaar bij derogatie.

FORTIFY PHOSPHORUS ZORGT VOOR EEN OPTIMALE START

Na stikstof is fosfor het belangrijkste macronutriënt in de plantenvoeding. In de plant speelt fosfor bij veel groei- en ontwikkelingsprocessen van de maïsplant een belangrijke rol, zoals bijvoorbeeld de stimulering van de wortelgroei en de nutriëntenopname. In de bodem is fosfor in verschillende vormen beschikbaar, maar planten worden uitsluitend gevoed met het in de bodem opgeloste fosfaat. De fosfaatbeschikbaarheid, dat wil zeggen de nalevering van de bodem, is van vele factoren afhankelijk zoals bodemtemperatuur, bodemvochtigheid, pH-waarde, kleigehalte en ook de bodemstructuur zelf. Door de weersomstandigheden en de bodemtoestand kan in het vroege voorjaar een gebrek aan wateroplosbaar fosfaat ontstaan, die de ontwikkeling van het gewas duidelijk verhinderen.

FORTIFY PHOSPHORUS zorgt dat er goed opneembaar fosfaat in de buurt van de kiemplant aanwezig is en zorgt hierdoor voor een optimale start.

Zink is met afstand het belangrijkste sporenelement in maïs. Zink heeft een positieve werking op de stofwisseling van de plant en is belangrijk voor de celdeling, in het bijzonder tijdens de jeugdontwikkeling van de maïs. Het zinkaandeel in FORTIFY PHOSPHORUS is genoeg om de planten tot vier weken oud te voorzien van zink. Ook kalium en magnesium hebben in de plant een belangrijke sleutelrol bij veel stofwisselingsprocessen.

VOORDELEN VAN FORTIFY PHOSPHORUS

• Complete meststofcoating met fosfaat, zink, kalium en magnesium

• Volledige beschikbaarheid van de voedingsstoffen in de eerste dagen van de groei

• Snelle en gelijkmatige opkomst, ook onder heterogene bodemomstandigheden

• Optimale start, ook onder moeilijke omstandigheden, dankzij de meststoffen direct om het zaad

• Verbeterde wortelgroei

• Verhoging van de stresstolerantie van de jonge planten

• Een zekere maïsopbrengst door plantopneembaar fosfaat direct beschikbaar bij de kieming

• Ook toepasbaar bij derogatie (alleen in Nederland)